fbpx
Užitočné rady

FAQ o Work and Travel part II.

By január 6, 2016 No Comments

V prvej časti FAQ o Work and Travel sme odpovedali na pár základných otázok o programe. Tu je niekoľko ďalších odpovedí.

Čo je DS-2019 formulár?

DS-2019 formulár je dokument od amerického sponzora (v prípade American Adventure je to United Work and Travel), ktorý je potrebný na žiadosť o víza. Tento dokument určuje obdobie, počas ktorého budete mať platné víza a počas ktorého bude platiť v USA vaše poistenie. Bez DS-2019 formuláru nemôžete požiadať o J-1 víza na Work and Travel program.

Čo je SEVIS?

SEVIS – student and exchange visitor information system. Je to online systém, ktorý Department of Homeland Security využíva na získavanie informácii o študentoch a výmenných návštevníkoch, ktorí sú v krajine na F-1, M-1 a J-1 víza. Do tohto systému uvádzate do 10 dní od svojho príchodu do USA základné informácie o adrese svojho pobytu, zamestnávateľovi, kontakt na vás a kontaktnú osobu. Neskôr je vašou povinnosťou sa každých 30 dní do systému opätovne prihlásiť. O tejto povinnosti budete dostávať pravidelné upozornenia na e-mail od vášho sponzora.

Dokedy sa musím vrátiť domov?

Podmienkou Work and Travel programu je návrat do krajiny trvalého pobytu maximálne jeden deň pred začiatkom výučby v zimnom semestre daného roku. Vaše J-1 víza vám síce povoľujú v USA legálne zostať a cestovať ďalších 30 dní po ich skončení, no porušením podmienky spojenej s návratom si tak môžete ohroziť ďalšie získanie J-1 víz v budúcnosti. Táto povinnosť platí aj pre študentov končiacich ročníkov, ktorí sa nechystajú pokračovať v štúdiu.

Môžem po skončení víz vycestovať za hranice USA?

Samozrejme, môžete. Avšak, musíte si online vybaviť ESTA, čo je bezvízový program a umožní vám opätovný vstup do USA, keďže vaše víza už nebudú platiť. Spomínaných 30 dní po platnosti víz je výlučne na cestovanie v Amerike. ESTA stojí približne 14 USD a platí vám na dva roky. Počas platnosti ESTA môžete byť v krajine maximálne 90 dní, nemôžete legálne pracovať a po ich uplynutí je nutné krajinu opustiť. Po dvoch rokoch si môžete o ESTA požiadať znova.

Čo je W2 formulár?

W2 formulár sa dá prirovnať k slovenskému ročnému zúčtovaniu od zamestnávateľa. Dostanete do približne do konca januára nasledujúceho roku po vašej odpracovanej sezóne v USA a na základe neho môžete požiadať o vrátenie vašich daní.

Leave a Reply